Korekční abdukční ortopedická bandáž MARWELL – účinná pomůcka?

Česká ortopedická škola proslavila po celém světě princip abdukčního polohování při prevenci i léčbě vrozených vad kyčelních kloubů u dětí v prvním roce života. Významné osobnosti naší ortopedické historie – profesoři Pavlik, Frejka, Hanausek a Zahradníček již v první polovině minulého století pochopili, jak důležitá je poloha dolních končetin pro zdravý vývoj kyčelních kloubů a navrhli preventivní balení dětí v abdukci = roznožení dolních končetin, tehdy i v celosvětovém kontextu ojedinělý způsob, který postupně převzaly další země, což mnoha generacím dětí přineslo obrovský benefit v podobě zdravého vývoje kyčelních kloubů a kupodivu ještě ani dnes není toto v řadě zemí samozřejmostí, incidence vrozené dysplazie kyčlí v těchto zemích pak dává jasně zpětně za pravdu velikánům naší dětské ortopedie. Navíc pojmy jako Frejkova peřinka nebo Pavlikovy třmeny vešly do světového ortopedického dění a ve všech zemích světa jsou pod těmito názvy stále používány.

Vývoj dětské ortopedie jde samozřejmě v souhře s ostatními disciplinami kupředu a i v naší dětské ortopedické obci probíhá diskuse, zda je trvalé abdukční polohování a balení ještě nutné. Je též nutné připomenout, že naše republika jako jedna z prvních na světě zavedla ultrasonografické vyšetřování dětských kyčelních kloubů jako rutinní screening, který velmi účinně pomáhá odhalovat vrozené vývojové odchylky tvaru kyčelních kloubů již od novorozeneckého věku a umožňuje přesnou a cílenou terapii patologických stavů. Probíhá ve 3 fázích – u patologických nálezů se provádí již v porodnici, jinak v 6 týdnech , 4 měsících věku a třetí síto pak dle stavu a potřeby. Panuje shoda, že tradiční balení formou složených plen je obsolentní. Je tedy snaha nalézt jinou snadno aplikovatelnou pomůcku, která je užívána k udržení žádoucí polohy kyčelních kloubů. U novorozenců a kojenců tuto roli plní jednorázové pleny různých firem dostatečně v případě normálního vývoje. Tam, kde se vyskytne odchylka ve tvaru nejčastěji stříšky kyčelního kloubu = acetabula, je však již třeba zvolit účinnější způsob zafixování kyčlí do abdukce, a zde máme k dispozici několik pomůcek- již zmíněnou Frejkovu peřinku, Pavlikovy třmeny a nyní již i nový výrobek firmy Marwell Medic – korekční ortopedickou abdukční bandáž, která je zařazena do Sazebníku VZP jako standartní pomůcka. Ve své ambulanci, jíž projde ročně v rámci screeningu vývoje kyčelních kloubů v prvním roce života asi 1 400 dětí, jsem měl možnost seznámit se s tímto výrobkem a vyzkoušet jeho účinnost. Používali jsme tuto pomůcku u kyčelních kloubů se sonografickým nálezem II B, II C, II D dle Grafa, nepoužívali jsme ji v léčbě s nálezy III A a III B, jež jsou určeny již k distrakční léčbě za hospitalizace. Ve všech případech došlo při použití této korekční abdukční bandáže ke zlepšení nálezu a jeho posunu v sonografické klasifikaci výše o 1 – 2 stupně a výslednému umístění v kategorii I. Pouze u 3 dětí z 65 se skupinou IIC musela být užita distrakční metoda a vývoj jejich kyčelních kloubů byl i nadále hrubě patologický.

Při této příležitosti nutno upozornit, že některé ortopedické pomůcky na léčení dysplazie kyčelních kloubů novorozenců jsou v předozadním rozměru příliš silné a suché zipy jsou našity nevyhovujícím směrem. Vysoká vrstva výztuhového materiálu na zádech polohuje novorozence a kojence prakticky trvale do opistotonu. Tato poloha redukuje jejich prvotní lokomoční vývoj, hlavně fyziologické zádové a šíjní reflexy. Tyto nedostatky nový výrobek korekční abdukční bandáž MARWELL odstraňuje a umožňuje fyziologickou polohu u novorozenců a kojenců při zachování plného léčebného účinku.

Závěrem je tedy možno konstatovat, že se objevila nová kvalitní pomůcka s prověřenou účinností, která jí umožnila vstup do Sazebníku pomůcek VZP. Svou podobou odpovídá nárokům na tyto pomůcky na začátku třetího tisíciletí jak designem, tak i materiály, z nichž je vyrobena a splňuje tedy požadavky jak po stránce odborné, tak i hygienické a toleranční. Nemusí být nutně používána jen při terapii již hrubších patologií, ale i u hraničních nálezů jako snadno aplikovatelná a dobře tolerovaná preventivní pomůcka, jež svojí životností předčí jak Pavlikovy třmeny, tak i Frejkovu peřinku a může být uchována pro další dítě v rodině.

Ze všech těchto hledisek lze korekční ortopedickou abdukční bandáž MARWELL doporučit k terapii i prevenci vrozené dysplazie kyčelních kloubů u dětí.

MUDr. Jan Charvát CSc.

  • specialista v dětské ortopedii
  • člen EPOS (Evropské dětské ortopedické společnosti)
  • člen AACPDM (Americké akademie pro dětskou mozkovou obrnu a vývojovou medicínu)
  • sekretář Dětské ortopedické společnosti při ČSOT
  • 23 let praxe

MenuX

Provozovatel webu, Marwell Medic s.r.o., se sídlem Kyjovská 606, Planá, 34815, IČ: 25969579, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.